Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście – lekki i naturalnie słodki! 🍑 🍰 💛

Pachniało wanilią i brzoskwiniami. Pamiętam, jak babcia wyciągała z piekarnika swój popisowy sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, a cały dom momentalnie wypełniał się tym niepowtarzalnym zapachem. Jeszcze gorące kawałki trafiały na nasze talerze, a my z kuzynostwem jedliśmy je łapkami, nie czekając nawet, aż ostygną. To ciasto zawsze kojarzy mi się z beztroską, z rodzinnym cieplem i z dziecięcą prostotą smaku.
Dziś wracam do tego przepisu w nieco odmienionych wersjach. Klasyczna forma? Jest. Ale dołączam również sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście kakaowym, zdrowsze warianty bez cukru i kilka porad dla tych, którzy kochają eksperymenty w kuchni.
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, ta wersja to absolutna klasyka. Delikatna masa z twarogu z wiaderka, kruche ciasto i soczyste plastry brzoskwiń.
Składniki
Na kruche ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 1 op. budyniu waniliowego (bez cukru)
- ½ szklanki cukru
- 100 ml śmietany 18%
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń lub świeże brzoskwinie (w sezonie to idealny wybór!)
Przygotowanie
- Składniki na kruche ciasto zagnieć i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód tortownicy (26 cm), ponakłuwaj widelcem i podpiecz 10 minut w 180°C.
- Twaróg zmiksuj z jajkami, cukrem, śmietaną, budyniem i wanilią.
- Wylej masę na podpieczony spód.
- Ułóż brzoskwinie pokrojone w plasterki.
- Piecz 60 minut w 170°C. Po upieczeniu zostaw do wystudzenia.
Ten klasyczny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami to propozycja dla miłośników domowych wypieków w stylu retro.
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście kakaowym
Jeśli lubisz ciemne spody i lekko czekoladowy posmak, ten sernik z brzoskwiniami na ciemnym kruchym cieście będzie dla Ciebie idealny.
Składniki na kakaowy spód
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 150 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa i przygotowanie jak w wersji klasycznej.
Efekt? Słodycz brzoskwiń i serowa masa kontrastują z kakaowym spodem, tworząc elegancki, bogaty w smaku sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście kakaowym.
Sernik z brzoskwiniami bez cukru
Dla wszystkich, którzy szukają lżejszych alternatyw – polecam wersję sernika z brzoskwiniami bez cukru, inspirowaną moim przepisem: Zdrowy sernik, który każdemu wychodzi – sprawdzona wersja bez cukru! Dla fanów serników na zimno równie smacznym i prostym przepisem jest skyrnik z galaretką – lekki deser bez wyrzutów sumienia!
Składniki
Na spód
- 1 szklanka mąki owsianej
- 50 g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 2 łyżki erytrytolu
Na masę serową
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 4 łyżki erytrytolu
- 100 ml jogurtu greckiego
- wanilia
Na wierzch
- brzoskwinie świeże lub w syropie bez cukru
Wszystkie kroki przygotowania pozostają takie same, tylko słodzik zastępuje cukier. Efekt to lekki sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, który nie obciąża organizmu.
Inne warianty, które warto wypróbować
- Sernik z wiaderka na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosowym spodem – zamiast mąki pszennej, dodaj mąkę kokosową i płatki owsiane.
- Sernik na zimno z brzoskwiniami na spodzie z daktyli i orzechów – dla fanów surowych ciast.
- Keto sernik? Sprawdź ten przepis: Keto sernik gotowany z galaretką malinową (bez pieczenia!)
Porady eksperta
- Używaj sera z wiaderka dobrej jakości – kremowego, bez dodatku skrobi i mleka w proszku.
- Nie miksuj zbyt długo – masa serowa nie lubi napowietrzania.
- Brzoskwinie dobrze osusz przed ułożeniem na wierzchu, by nie rozrzedziły masy.
Więcej inspiracji? Sprawdź sernik z airfyrer w 5 wersjach smakowych!
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście to ciasto, które łączy pokolenia. Może być klasyczne, kakaowe, bez cukru – a i tak zawsze będzie smakować jak dom. Eksperymentuj, mieszaj, twórz swoje wersje i ciesz się smakiem dzieciństwa bez wyrzutów sumienia.
Last Updated on 6 października, 2025 by admin