Jak przygotować prawdziwą włoską pizzę?
Przyrządzenie pizzy pozornie wydaje się proste – wystarczy trzymać się proporcji podanych w przepisie i pilnować, by ciasto nie przypaliło się w piecu. Niestety, wykorzystanie składników niskiej jakości sprawi, że włoski przysmak nie podbije kubków smakowych. Kluczem do stworzenia pysznej pizzy jest przygotowanie idealnego ciasta – zobacz, co jest potrzebne do stworzenia perfekcyjnego placka.
Mąka do pizzy – tajemnica sukcesu
Tradycyjna włoska receptura opiera się na prostocie. Do wyrobienia doskonałego ciasta są potrzebne tylko cztery składniki – woda, drożdże, sól i mąka. Placek powinien być kruchy, chrupki, cienki oraz delikatnie wilgotny. O jego smaku oraz konsystencji decyduje mąka do pizzy. Włoska gospodyni doskonale o tym wie, dlatego do przygotowania tradycyjnego
specjału używa mąki typu 00, która nie zawiera substancji mineralnych – jest doskonale oczyszczona, dzięki czemu nadaje się do wyrobienia kruchego i delikatnego ciasta. Ten typ mąki wykorzystują profesjonalni producenci pizzy oraz pasjonaci, którzy starannie
odwzorowują tradycyjny, włoski przepis.
Właściwości najlepszej mąki do pizzy
Prawdziwa włoska pizza jest chrupka i zachwyca prostotą. Mąka wykorzystywana do jej produkcji nie może mieć żadnych dodatków. Najlepiej, jeśli przypomina konsystencją puder lub talk – dzięki temu ciasto łatwiej się rozrabia i jest wyjątkowo delikatne. Najlepsza mąka do pizzy została dokładnie oczyszczona z popiołu – wyróżnia ją:
● śnieżnobiały kolor,
● sypkość,
● lekkość,
● całkowity brak otrębów,
● niskokaloryczność.
Dzięki wykorzystaniu mąki wysokiej jakości, ciasto na pizzę będzie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz – nie nasiąknie sosem i długo zachowa sprężystość. Sypka mąka ułatwia ugniatanie ciasta, a znajdujący się w niej gluten jest doskonałym nośnikiem smaku. Najczystsza mąka typu 00 w 100 gramach zawiera tylko 348 kilokalorii. To niewiele, dlatego miłośnicy włoskich przysmaków mogą delektować się prawdziwą pizzą bez obaw o swoją sylwetkę.
Mąka 00 – do pizzy i nie tylko!
Mąka do pizzy musi być czysta i lekka, dlatego typ 00 jest najlepszym możliwym wyborem. Prawdziwa włoska pizza nie powstanie bez tego składnika, jednak rewelacyjna mąka znajduje wiele innych zastosowań w kuchni! Osoby, które zaopatrzą się w ten produkt, wykorzystają go do przyrządzenia pysznych potraw, takich jak:
● ravioli,
● delikatne bułki,
● focaccia, czyli tradycyjne pieczywo drożdżowe,
● biszkopty,
● kruche ciasto oraz chrupiące ciasteczka.
Nie trzeba jechać do Włoch, aby rozkoszować się smakiem tradycyjnych potraw z Półwyspu Apenińskiego. Pyszne dania można przyrządzić samodzielnie – kluczem do sukcesu jest wykorzystanie odpowiednich składników. Najważniejszą częścią każdej receptury jest mąka typu 00, która decyduje o doskonałym smaku i idealnej konsystencji ciasta.
—
Artykuł sponsorowany
Taka prawdziwa rzymska pizza jest super
Ja najbardziej lubię z salami