Źródła zdrowych tłuszczy w diecie
Tłuszcz, chociaż może nie kojarzyć się dobrze, jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety. To właśnie on jest podstawowym źródłem energii dla organizmu i ma szereg innych, prozdrowotnych właściwości. Aby spełniał swoje zadanie, należy wybierać jego odpowiednie źródła. Jaką dokładną rolę pełni tłuszcz w organizmie człowieka i który jest najbardziej wartościowy dla zdrowia?
Rola tłuszczu w diecie
Tłuszcze są podstawowym źródłem energii organizmu, jednak mają one także inne zadania:
- ochrona organów wewnętrznych,
- wsparcie rozwoju układu nerwowego przez produkty pochodzące z rozkładu metabolicznego tłuszczy,
- magazynowanie zapasów na okres głodu,
- ułatwianie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K),
- wsparcie termoregulacji, poprzez ochronę przed utratą ciepła,
- budowa błon komórkowych.
I chociaż w dobie kultu ciała tłuszcze mają dość czarny PR, są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Skąd je czerpać?
Źródła tłuszczu w diecie
W zależności od pochodzenia, tłuszcze najprościej można podzielić na zwierzęce i roślinne.
Do tłuszczy roślinnych zalicza się głównie oleje, otrzymane z nasion i owoców roślin oleistych, tj. słonecznik, rzepak, soja, pestki winogron, oliwki. Skarbnicą tłuszczów roślinnych są również orzechy i pestki.
Tłuszcze roślinne są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (w ich budowie chemicznej znajduje się przynajmniej jedno podwójne wiązanie), które są uznawane za znacznie korzystniejsze dla zdrowia niż tłuszcze nasycone (wszystkie wiązania chemiczne są pojedyncze), będące głównie pochodzenia zwierzęcego.
Nienasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć także w awokado i w tłustych rybach morskich (łosoś, tuńczyk, makrela, dorsz).
Doskonałym źródłem zdrowego tłuszczu, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe jest tran, czyli olej z wątroby ryb dorszowatych. Tran zawiera przede wszystkim kwasy omega-3, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia i kondycji organizmu. Wspierają pracę mózgu, układ immunologiczny, chronią serce i regulują poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając takim schorzeniom jak nadciśnienie czy miażdżyca.
Zdecydowana większość tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, które można znaleźć w mięsie, mleku, jajach i smalcu, to nasycone kwasu tłuszczowe.
To głównie one – jeśli są spożywane w nadmiarze, tworzą podskórną tkankę tłuszczową, przyczyniając się do nadwagi i otyłości, oraz zwiększają ryzyko występowania chorób serca i układu krążenia (np. nadciśnienie, kardiomiopatie, udary).
Tłuszcze w diecie są niezbędne i mają do spełnienia wiele istotnych dla organizmu ról. Zbilansowany jadłospis powinien jednak obfitować w źródła odpowiednich, nienasyconych kwasów tłuszczowych, ograniczając udział produktów bogatych w nasycone tłuszcze zwierzęce. W ten sposób można zachować dobre zdrowie i kondycję.
Bibliografia:
- GERTIG, H. et PRZYSLAWSKI, J. Rola tłuszczów w żywieniu człowieka. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 1994, vol. 21, no 4, p. 375-388.
- ACHREMOWICZ, Konrad et SZARY-SWORST, Katarzyna. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2005, vol. 12, no 3.
- Dasiewicz, K., & Chmiel, M. (2016). Charakterystyka tłuszczów zwierzęcych i aspekty zdrowotne związane z ich spożywaniem. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, (1), 100-104.
–
Artykuł sponsorowany
ja uzywam oliwy